Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com

Naša vizija

“ NAŠA JE VIZIJA STVORITI ZAJEDNICU U KOJOJ JE DOJENJE NORMA PONAŠANJA. ”

slika

Naša misija

Dojenje je pravo koje će svi poštivati, štiti i pomoći obiteljima da ga ostvare. Međutim, majke neće biti obvezne dojiti, jer je stvaranje nepotrebnog pritiska da to čine jednako tako neprihvatljivo kao nagovaranje da dijete hrane umjetnom hranom.

Svim roditeljima koji čekaju dijete pružit će se objektivne informacije o prehrani, osnovane na dokazima (tj. nezavisno od komercijalnih interesa), kako bi im se omogućilo donošenje upućene odluke o prehrani djeteta.

Svim majkama koje se odluče za dojenje, pružit će se podrška da počnu dojiti, da nastave isključivo dojiti šest mjeseci, te da nastave dojiti, uz odgovarajuću dopunsku hranu, sve do dobi djeteta od dvije godine, pa i dulje, odnosno koliko dugo majka i dijete to žele.

Ponudit će se posebna podrška za optimalno hranjenje dojenčadi i male djece pojedincima, skupinama i zajednicama s posebnim potrebama koje imaju nizak postotak i slabo razvijenu praksu dojenja dojenčadi i male djece.

S obzirom da nema dokaza da je umjetna prehrana bolja ili jednako dobra u usporedbi s dojenjem, odgovorni zdravstveni djelatnici ne će preporučivati formulu kao alternativnu ili dopunsku hranu dojenju, osim kada za to postoje legitimni medicinski razlozi.

Sve trudnice i majke dobit će poduku i pojedinačno savjetovanje o optimalnoj prehrani dojenčeta i malog djeteta tijekom trudnoće i nakon poroda.

Učinit će se svi napori kako bi se zaposlenim majkama omogućilo da djecu hrane isključivo dojenjem prvih šest mjeseci, a zatim da nastave dojiti koliko god budu majka i dijete željeli, u kombinaciji s odgovarajućom dopunskom prehranom.

Prije nego li dijete navrši šest mjeseci života roditelji će dobiti informacije i savjete o odgovarajućoj dopunskoj hrani, te kada i kako je uvesti.

Nakon šest mjeseci dobi djeteta, roditeljima će se savjetovati da uvode i postupno povećavaju učestalost, konzistentnost i raznovrsnost zdrave obiteljske hrane, prilagođujući je potrebama i mogućnostima djeteta, izbjegavajući pri tom šećeraste napitke i hranu niske hranidbene vrijednosti.

Sve bolnice, rodilišta i centri zdravlja usvojit će i primijeniti djelotvorne postupke za zaštitu, promicanje i potporu dojenju, poput onih uključenih u inicijativu ˝Prijatelj djece˝ (Baby Friendly Initiative).

Svi zdravstveni i drugi djelatnici koji brinu o majkama, novorođenčadi i maloj djeci dobit će izobrazbu za znanje i vještine potrebne za primjenu te politike.

Svi zdravstveni i drugi djelatnici koji brinu o majkama, novorođenčadi i maloj djeci potpuno će se pridržavati odredaba Međunarodnog pravilnika o reklamiranju zamjenskih proizvoda za majčino mlijeko (International Code of Marketing of Breastmilk Substitutes) i rezolucija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Ohrabrivat će se suradnja zdravstvenih djelatnika, savjetnika za laktaciju, drugih pružatelja usluga i udruga podrške dojenju.

Medije će se ohrabrivati da predstave dojenje i odgovarajuću dopunsku hranu kao normalan, prirodan i optimalan način prehrane novorođenčadi i male djece.

U svrhu planiranja, procjene i operativnog istraživanja prikupljat će se sveobuhvatni, svježi i točni podatci o stopi i praksi dojenja, rabeći standardne i dogovorene definicije i metode.

Izvor:

Prijevod Modela nacionalne politike iz dokumenta "Zastita, promicanje i potpora dojenju u Europi: nacrt aktivnosti". Izrađeno i napisano od strane sudionika na projektu "Promicanje Dojenja u Europi (projekt EU-a)", obnovljeno 2008.g.

Pomoć

Linkovi